dijous, 18 d’abril del 2013

La carta

Les aigües estan molt mogudetes a les universitats catalanes.

La UPC ja ha petat: al consell de govern es van presentar 140 signatures dels claustrals demanant noves eleccions al rectorat i 15 dels 16 centres han fet una moció de censura a les Juntes demanant la dimissió del rector . Ell s'ha negat a dimitir.

A la UB ens estem movilitzant des de fa temps els professors lectors. Aquest tipus de figura és la d'un professor a temps complert amb un contracte de fins a 5 anys (en contractes de 2, 2 i 1 anys), als que, un cop finalitzat aquest període i si el professor ha aconseguit les acreditacions pertinents en base als seus mèrits, la Universitat es comprometia a convocar una plaça indefinida a la que es podria presentar (juntament amb els candidats que volguessin, no és una plaça "nominal"). Doncs bé, això ara ja no està tan clar, i vista la situació econòmica actual la Universitat diu que no pot garantir la creació de suficients  noves places.

Així d'entrada sona a "uns altres que es queixen...". Si, som uns altres que ens queixem. Però també som el relleu generacional d'una generació de professors que estan a 5-10 anys vista de retirar-se. Som un gruix de professorat jove, amb empenta, amb ganes i energia per fer coses, de canviar coses, d'adaptar les assignatures als nous temps i deixar enrera l'olor a naftalina d'alguns apunts.

Aquesta setmana, després de les movilitzacions a la UPC i d'un article a la vanguardia on en parlava i que deia que la UB era la següent, el rector de la UB va fer arribar una carta al seu professorat on deia que no es farien acomiadaments, que això era impensable. No li cal. No ha de despedir a ningú, només ha de deixar que aquests cinc anys s'acabin i no crear places noves. No és un acomiadament. És l'acabament d'un contracte.

No se a vosaltres però a mi aquesta carta em recorda a la directiva d'un equip de futbol quan ratifica en el seu càrrec a un entrenador, lloant-ne les qualitats fins a l'infinit, per fer-lo fora la setmana següent. I això que nosaltres no hem perdut cap partit!

6 comentaris:

  1. Molts ànims i tot el suport. Gairebé totes les lluites que es produeixen aquests dies són necessàries, també la vostra. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Anna! el necessitem aquests suport, t'ho asseguro.

      Elimina
  2. Nosaltres estem igual, amb molta incertesa laboral....
    La plaça de lector, que és a la que jo podria optar, sembla que tampoc es convocarà en breu.
    Tota aquesta situació repercuteix molt en la qualitat de l'ensenyament i en els recursos. I en la motivació dels estudiants ja que, a sobre, ells estan pagant molt més de matrícula!
    En fi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó. Intentem que no repercuteixi però ho fa. Nosaltres aquest any estem treballant més que mai i en pitjors condicions. I lo de l'augment de matrícules ha sigut espectacular! S'han tret unes beques de la màniga per poder dir que el que treuen de les matrícules es destina a beques, però en realitat són una vergonya: beques de dos o tres mesos per complementar les que ja cobren els estudiants de máster... A veure com acaba tot plegat...

      Elimina
  3. Jo cada dia m'indigno més i més. Sembla que volen fer de la gent analfabets per així poder-los manipular millor! Una vergonya!

    Ànim!

    ResponElimina
  4. Molts ànims, si et consola a sanitat estem igual esperant la clatellada en qualsevol moment. A més al juny caduquen tots els convenis de sanitat i ara estàn en negociacions i les mesures que proposen són més hores i menys sou, com els temps del franquisme!

    ResponElimina